5 tipologii de tați

0

Există, evident, mai multe tipologii de tați. A avea o fiică este pentru un bărbat ocazia unică de a intra în universul feminin, de a descoperi ce presupune acesta, de a cunoaște mai bine femeile. În funcție de cum vede un bărbat femeile, ce relație a avut cu mama sa, cât de profunde i-au fost iubirile, acesta va ști să se poarte cu fetița delicată și inocentă ce se va transforma sub ochii lui într-o femeie matură.

 

Relația dintre tată și fiică este una atât de complexă că poate bloca un bărbat. Sau îl pot speria și rezultatul poate fi ca acesta să se refugieze într-o relație superficială și de departe insuficientă pentru universul feminin al fiicei lui. Așa se face că apar mai multe tipologii de tați, amintite de Alain Braconnier în cartea sa.

 

Tații autoritari sunt acea tipologie de tați care inspiră teamă fie prin violență fizică sau verbală, fie se impun prin reguli rigide și dure, având un comportament rece. Acest exces de autoritate înnăbușă personalitatea fiicelor, o strivesc și transformă relația într-una dominată de frică. De cele mai multe ori, în acest rol găsim bărbații care cred, chiar și inconștient, că femeile ar trebui “să se supună”. Fiicele acestor tați sunt lipsite de afecțiune, căldură, empatie, nu pot avea încredere într-un om atât de rece și dur. Se pot transforma în femei care pot rezista în relații toxice, în care se supun, pentru că sunt obișnuite cu un astfel de tratament. În aceeași categorie intră și tații colerici și cei intruzivi.

 

Tații amici sunt aceia care nu reușesc să devină adulți, le e teamă să-și exercite rolul de părinte, fiind ei înșiși dominați de nevoia infantilă de a fi iubiți. Sunt acei tați care au aceleași arii de interes ca fiicele și prietenii acestora, având un comportament de adolescent întârziat. Relația dintre un astfel de tată și fiica lui are de suferit, pentru că fiica nu simte că este protejată și iubită așa cum ar avea nevoie, nu poate primi de la acest tată sprijinul matur de care are nevoie.

 

Tații egocentrici sunt acei bărbați la care totul se reduce doar la propriile nevoi și dorințe, iar fiica lui devine doar un personaj ce ar trebui să i le împlinească. E un schimb anormal de roluri, în care totul este despre a-l face pe tată să fie mulțumit, în care fiica nu contează. Și, din păcate, asta va învăța ea: că o femeie nu contează în fața unui bărbat. Genul acesta de tată are așteptări nemăsurate de la fiica sa, pe toate planurile, exigența și perfecționismul acestuia umbrindu-i încrederea în sine și imaginea de sine.

 

Tații inaccesibili sunt cei care nu au disponibilitate emoțională pentru familia lor, fiind mult prea implicați în alte activități, fie că e vorba de job sau de hobby-uri care le ocupă tot timpul. În cazul unora, acest lucru se întâmplă pentru că nu și-au dorit acea familie sau acel copil. Din nefericire, psihanaliștii spun că aceste fiice își vor alege parteneri la fel de inaccesibili emoțional, în încercarea izvorâtă din subconștient de a-și repara relația cu tatăl, de a-l determina să devină implicat emoțional în acea relație. În această categorie, Alain Braconnier amintește și tații bancheri care le oferă fiicelor resurse financiare cu care își pot cumpăra orice, dar nu le oferă timp, afecțiune, implicare.

 

Tații depresivi fac parte din acel tablou pe care nicio fetiță nu ar vrea să îl vadă. O astfel de imagine cu un tată care plânge va rămâne pentru mult timp, dacă nu chiar pentru totdeauna întipărită în mintea ei, provocându-i furie și neputință. Din păcate, acești tați nu pot lupta nici măcar pentru ei înșiși, cu atât mai puțin pentru fiicele lor. Acestea nu găsesc în tații depresivi un sprijin, o forță sau motivație. Și în acest caz se poate face un schimb de roluri, copilul încercând să-și motiveze tatăl, să-l vadă fericit. Este posibil, spun psihanaliștii, ca aceste fete să-și aleagă inconștient parteneri depresivi, lipsiți de motivație și de bucurie de viață.

Foto: Caleb Jones pentru www.unsplash.com

Fragment dintr-un articol publicat în Cosmopolitan România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata