Relația cu tata: prima poveste de dragoste a unei fiice

0

Relația cu tata este acea relație care va modela toate relațiile tale de iubire. Tatăl este primul bărbat din viața ta. Este primul model de masculinitate. Iar conexiunea ta cu el îți va modela toate relațiile amoroase, felul în care te vezi ca femeie și cum vei vrea să fii iubită!

 

Într-un număr din 2014 al revistei Rolling Stone, Kate Perry declara că nu are nevoie de un bărbat să facă un copil. Dr. Thimothy Rarick, profesor la Brigham Young University, susține că toate studiile realizate pe relațiile fete-tați o contrazic pe Katy Perry, mai ales dacă vedeta ar hotărî să crească o fată. Pentru că orice fată e profund marcată de cum e tatăl ei, dar și cum se va purta cu ea: de la modul în care o va lua în brațe când e mică, la tonul vocii lui, ce fel de alinturi folosește, felul în care se uită la ea, chiar și mirosul lui îi rămâne fetiței adânc întipărit în subconștient. Amprenta tatălui este adesea atât de puternică, încât, atunci când devenim femei, căutăm inconștient la bărbații pe care îi întâlnim calități, trăsături fizice și chiar sentimente care să ne amintească de tata.

 

Relația cu tata: ce spun studiile

 

Să tragem puțin cu ochiul în lumea oamenilor de știință. Aceștia și-au dat seama de importanța tatălui în modelarea fiicelor lor și au realizat studii numeroase pentru a înțelege mai bine cât de importantă este această “poveste de dragoste” dintre tată și fiică. Studiile amintite de Dr. Thimothy Rarick spun că tații au un impact profund asupra imaginii corporale a fiicelor lor, le pot cauza depresie, tulburări alimentare, influențează stima de sine și aprecierea vieții, în general. Asta pentru a numi doar câteva dintre rezultatele unora dintre cercetările legate de importanța tatălui în viața fiicei sale. Însă, de departe, cel mai mare impact al tatălui în viața noastră, a femeilor – spun specialiștii în cor – se vede în viața noastră romantică și sexuală. Relațiile de iubire și felul în care percepem un bărbat sunt strâns legate de felul în care a fost prezent tatăl în copilăria și viața noastră.

Numeroase studii au descoperit că pubertatea se instalează mai târziu la fetele ai căror tați sunt prezenți în mod constant în viața lor. Ori, apariția timpurie a pubertății este asociată cu mai multe aspecte negative biologice, psihologice și sociale, inclusiv tulburări de dispoziție, abuz de substanțe, sarcini în timpul adolescenței și chiar riscul apariției unor tipuri de cancer în zona genitală.

 

Dr. Linda Nielsen, profesor de psihologie la Universitatea Wake Forest, SUA, spune că fiicele care au avut relații puternice cu tații lor în copilărie (indiferent de mediul lor economic sau educațional, rasă sau religie) obțin note mai bune, câștigă mai mulți bani și sunt mai echilibrate din punct de vedere emoțional decât colegele care nu au avut o relație puternică. Ea afirmă că tații joacă un rol mai mare în anumite aspecte ale dezvoltării unui copil, care sunt direct legate de comportamentele de asumare a riscurilor și de autoreglare emoțională. Dr. Nielesen trage următoarea concluzie în urma studiilor pe care le-a efectuat: femeile care au avut o relație mai strânsă cu tatăl performează mai bine la capitolele bani, relații amoroase și echilibru emoțional. Motivele pentru care femeile cu tați buni depășesc performanțele celor care nu au avut o relație puternică cu tatăl au legătură cu cât de bine evaluează riscul, modul în care abordează provocările și siguranța și încrederea pe care le au în formarea relațiilor.

 

 

Tatăl: primul bărbat pentru care contezi

 

Gândește-te doar la acest aspect: tatăl este primul bărbat din viața ta. Tu vei învăța ce este un bărbat analizându-ți tatăl de-a lungul anilor. Crești cu această imagine a bărbatului. Apoi, din felul în care se poartă tatăl tău cu tine, cu surorile tale (dacă mai ai), dar și cu mama ta, vei învăța cum te vei raporta tu la bărbați, dar și cum îi vei lăsa să se poarte cu tine.

Psihanaliștii vin și spun că tu te vei defini ca femeie în raport cu tatăl tău, tocmai pentru că îți dai seama de diferențele dintre masculin și feminin, uitându-te la tatăl tău.

Relația cu tatăl este o frumoasă poveste care are nenumărate fațete și se schimbă odată ce bebelușul se transformă în fetița ce se oglindește în ochii tatălui, fetiță care devine adolescentă, tânără femeie și, apoi, femeie în toată firea. Alain Braconnier, psihanalist, spune în cartea “Cum să fii un tată bun pentru fiica ta” că în toate aceste stadii și în ciuda diferențelor, nevoia care primează la orice fiică este să simtă că tatăl ei este mândru de ea. “Mândria tatălui este un stimulent fără egal pentru viața amoroasă, familială și profesională a fiicei”, spune psihanalistul. Dacă tu contezi pentru tatăl tău, dacă el îți oferă impresia că ești importantă pentru el, atunci stima de sine crește, te valorizezi și ai încredere în tine.

Dr. Linda Nielsen spune că rolul tatălui este atât de important pentru viitorul amoros al fiicei, tocmai pentru că, dacă acesta reușește începând cu vârsta de doi să o facă să se simtă iubită, dar și demnă de iubirea lui – adică fetița să simtă mândria tatălui – o ajută ca atunci când intră în lumea reală să nu fie dornică de atenție, atașament sau dragoste pentru a umple un gol. Pentru că din păcate, lipsa unei afecțiuni puternice din partea tatălui duce la un gol pe care femeia ajunsă la maturitate caută să-l umple. Dacă tatăl reușește să îi arate fiicei dragostea și admirația lui, aceasta se va simți sigură pe ea, dar va putea avea și așteptări realiste de la partener. Acest sentiment de siguranță poate influența foarte mult încrederea pe care o are în sine și în ceilalți, dar și acțiuni precum solicitarea aprobării sau validării din partea celorlalți.

Foto: Bermix Studio pentru Unsplash.com

Articol publicat în revista Cosmopolitan România.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata