15 motive pentru care să apelezi la consiliere și dezvoltare personală

 

Dezvoltarea personală este un proces de care ar trebui să ne îngrijim pe tot parcursul vieții. Este o modalitate prin care oamenii își pot evalua abilitățile și calitățile, luând în considerare obiectivele pe care le au în viață și stabilind totodată modalitățile în care le-ar putea îndeplini, maximizându-și astfel potențialul. Prin dezvoltare personală ajungem, practice, la mult uzitata formula de “cea mai bună variantă” a propriei persoane. Există multe” cărămizi” care stau la baza dezvoltării personale, una dintre acestea fiind piramida lui Abraham Maslow de auto-actualizare.

Maslow (1970) sugerează faptul că toți indivizii au o nevoie intrinsecă de dezvoltare personală care se împlinește printr-un proces numit auto-actualizare.

Măsura în care oamenii sunt capabili să se dezvolte depinde de îndeplinirea anumitor nevoi și aceste nevoi formează la rândul lor o ierarhie. Numai atunci când un nivel este satisfăcut poate fi dezvoltat unul mai înalt.

Nevoile umane în piramida lui Maslow

În partea de jos a ierarhiei se află nevoile fiziologice de bază pentru hrană, băutură, sex și somn, adică elementele de bază pentru supraviețuire.
În al doilea rând sunt nevoile de siguranță și securitate atât în sens fizic, cât și economic.

În al treilea rând, se poate face progresul către satisfacerea nevoii de dragoste și apartenență.

Al patrulea nivel se referă la satisfacerea nevoii de stimă de sine și valoare de sine. Acesta este nivelul cel mai strâns legat de „auto-actualizare”.

Al cincilea nivel se referă la nevoia de a înțelege. Acest nivel include idei mai abstracte precum curiozitatea și căutarea sensului sau scopului și o înțelegere mai profundă.

Al șaselea se referă la nevoile estetice de frumusețe, simetrie și ordine.
În cele din urmă, în partea de sus a ierarhiei lui Maslow se află nevoia de auto-actualizare.

Maslow spune că orice om are nevoie să se vadă ca fiind competent și autonomy, cu un spațiu nelimitat de dezvoltare, de creștere. Actualizarea de sine se referă la dorința pe care toată lumea o are de „a deveni tot ceea ce este capabil să devină”, “cea mai bună variant a sa”. Cu alte cuvinte, se referă la împlinirea de sine și la nevoia de a atinge întregul potențial ca ființă umană unică.

Pentru Maslow, calea către actualizarea de sine presupune să fii în contact cu sentimentele tale, să experimentezi viața pe deplin și cu o concentrare totală.

Iată 15 motive pentru care dezvoltarea personală este un proces extrem de util în atingerea potențialului maxim:

1. Îți vei dezvolta atenția

Dezvoltarea personală îți ridică nivelul de atenție. Ai simțit vreodată că există un milion de lucruri pe care vrei să le faci în viață? A alege doar unul pare a fi imposibil. Nu vrei să te limitezi în alegeri, dar gândindu-te prea mult la ele, poți ajunge să nu mai faci absolut nimic și să te simți blocat, pierzându-ți motivația și concentrarea. În acest sens, dezvoltarea personală vine precum o gură de aer proaspăt care ajută la restructurare.

2. Vei înțelege mai bine ceea ce îți dorești

Acest punct merită (re)subliniat. Dezvoltarea personală ne ajută să ne concentrăm atenția asupra a ceea ce dorim cu adevărat de la viață. S-ar putea să nu ne placă locul în care ne aflăm acum. S-ar putea să ne simțim descurajați și, din acest motiv, dezvoltarea personală ar putea fi cel mai bun răspuns la problemele noastre.

3. Îți îmbunătățești abilitățile

Dezvoltarea personală este o investiție în tine. S-ar putea să ai o mulțime de talente ascunse, de care nu ești deloc conștient. În tine pot zace multe aptitudini latente, iar dezvoltarea personală este fix procesul de care ai nevoie pentru a fructifica ceea ce ai deja!

4. Poți învăța noi abilități

Și, în plus, vei învăța și lucruri noi! Dezvoltarea personală de grup poate fi o oportunitate unică de a învăța și din experiențele altora și de a te simți mai puțin singur.

5. Îți vei descoperi talente de care nu știai

Uneori, aceste noi abilități pe care le dobândești se vor lega de talentele pe care nu ai știut niciodată că le ai.

6. Poți câștiga mai bine

Dezvoltarea personală nu este o lecție financiară care te învață cum să te îmbogățești peste noapte, dar ajutându-te să te cunoști mai bine, deblocându-te și oferindu-ți noi perspective, poți avea toate șansele să vii cu idei noi pentru potențiale afaceri sau să găsești portițe în viața ta care să te ajute să ai un trai financiar mult mai bun!

7. Devii mai rezistent

Dacă la prima dificultate, tot ce vrei este să fugi în loc să găsești soluții, dezvoltarea persoanlă este pentru tine, pentru că te ajută să îți vezi atuurile. Îți întărește fundamentele și te ajută să te concentrezi mereu pe scopul tău final, învățându-te totodată cum să faci față situațiilor negative din viața ta.

8. Vei reuși să te deblochezi

Este imposibil să te simți și motivat și letargic în același timp. A fi motivat înseamnă a aspira către un viitor mai bun. Te simți pregătit să iei lumea în piept și să faci orice este necesar pentru a-ți atinge obiectivele? Dacă încă nu, atunci poate ai putea lua în considerare dezvoltarea personală, pentru a descoperi ce anume te ține pe loc.

9. Vei deveni mai sigur pe tine

Viața este frumoasă atunci când ești încrezător. Dezvoltarea personală te ajută să nu te mai îndoiești de puterile tale, să nu-ți mai faci griji cu privire la locul tău în lume și nu te mai streseze atât de tare opiniile altor persoane.

10. Te vei simți mai mulțumit

Când te-ai simțit ultima dată mulțumit de tine și de viața ta? Este trist să ne dăm seama cât de puțini oameni se bucură în mod activ de viața pe care o trăiesc. Atunci când ai parte de consiliere pe partea de dezvoltare personală, simți că ți se limpezesc gândurile, obiectivele și reușești să fii recunoscător pentru ceea ce ai. Astfel, devii mulțumit de ceea ce ești! Iar dacă nu ești mulțumit de stilul tău de viață, cu ajutorul consilierii poți să-l transformi astfel încât să fii mulțumit și de viața pe care o ai!

11. Vei reusi să fii mândru de tine

Nu este nimic în neregulă să fii mândru de tine. Poate că unii dintre noi am crescut în familii în care părinții nu ne-au arătat că sunt mândri de noi și poate nu știi să fii mândru de ceea ce ești sau ceea ce faci! Însă prin consiliere vei învăța că meriți să te sărbătorești atunci când îndeplinești un scop la care ai aspirat mult timp sau atunci când treci cu brio peste momentele de cumpănă! Și meriți să fii mândru de tine pentru că ai ales să te dezvolți și alegi asta zi de zi!

12. Îți vei reaminti care îți sunt punctele de interes


Fie că este vorba de muncă, relații, artă, teatru, facultate, un roman, un obiectiv personal de fitness – orice! Dezvoltarea personală îți poate aminti de ce ți-ai dorit să îndeplinești un anumit scop în primă fază, chiar dacă uneori tinzi să uiți. Și te ajută să îți identifici prioritățile!

13. Îți poți îmbunătăți relațiile personale

Înțelegându-te mai bine pe tine, vei reuși să îi înțelegi mai bine pe ceilalți. Vei dezvolta și vei înțelege concept ce-ți pot fi străine acum: constiința de sine, încrederea, energia, mândria, stima de sine.

14. Poți întâlni oameni care te inspiră

Este minunat să fii în preajma oamenilor care investesc în dezvoltarea lor personală. Cursurile și conferințele de dezvoltare personală adună la un loc indivizi ca tine – care doresc să fie mai buni, să facă mai lucrurile bine și să devină mai împliniți în viață.

15. Poți deveni lider și model

Dezvoltarea personală nu este doar despre tine. Investiția în sine are un impact direct și asupra altor persoane. Așa cum tu, la rândul tău, poți fi inspirat de alte persoane, în același mod poate că alte persoane vor ajunge să te privească pe tine drept sursă de inspirație și încurajare.

Photo credit by Danielle MacInnes on Unsplash.com

Lasă un comentariu

Nu ai niciun produs în coș.